Wanneer je je huis verlaat, of dat nu voor een weekendje weg of een hele vakantie is, naast ervoor zorgen dat je de beste reisveilige spullen voor je familie meeneemt, zul je ook wat basis veiligheidsmaatregelen willen nemen om je huis en bezittingen zo veilig mogelijk achter te laten.

De meeste mensen denken hierbij aan inbraakpreventie, maar de voorbereidingen reiken verder dan het op slot doen van de deuren of het zetten van licht timers.

Hier zijn een paar dingen die ik altijd doe voordat ik mijn huis voor langere tijd verlaat. Voor mij is dat 48 uur of meer. Aan wat voor voorbereidingen moet je dan denken? Wat is de drempel die je ervan weerhoudt meer gedetailleerde voorbereidingen te treffen dan je standaard afsluitroutine?

1. Laat Je Post Vasthoudenbrievenbus

Een grote stapel post voor je deur, of enveloppen die uit de brievenbus steken is een duidelijke aanwijzing dat er niemand thuis is. Als je voor meer dan een paar dagen weg bent, ga dan naar het postkantoor en vraag of ze je post vast willen houden. Doe hetzelfde voor de krant. Als je hier geen tijd voor of zin in hebt, vraag dan een buurman of –vrouw die je vertrouwt om de post dagelijks op te halen.

Meer informatie op de website van de post:

2. Creëer de illusie dat er iemand thuis is

Buiten je lichten kun je ook je televisie en radio op een timer zetten, waardoor je het typerende geluid en licht creëert van een familie die ‘s avonds thuis is. Maar wacht eens even, dat is nog niet alles! Laat een auto op de oprit staan. Regel iemand die minstens een keer per week het gras maait (een ongemaaide tuin is net zo erg als een stapel post). Regel tijdens de winter iemand die sneeuw schuift wanneer er een storm is (buurkinderen zijn hier heel geschikt voor, als hun ouders beloven dat ze eraan zullen denken). Als je normaal gesproken speelgoed buiten hebt liggen, of een uitgerolde tuinslang, of iets dat erop wijst dat er geleefd wordt in je huis, ruim dan niet te veel op voor je weg gaat.

3. Houd Het Stil

Kondig nooit, maar dan ook nooit je vertrek of vakantiedata aan op sociale netwerken. Deel-instellingen zijn niet volledig veilig en met nieuwe veiligheidsupdates is het vaak onduidelijk wat publiek is en wat privé is. Kies voor veilig, en noem je reis niet – totdat je terug bent, en verhalen kunt vertellen en foto’s hebt om te uploaden.

4. Vertrouw Een Vriend

Geef je vakantieadres en een reservesleutel aan tenminste een vriend of buurman. Op deze manier kunnen ze contact met je opnemen wanneer er een noodgeval is.

5. Maak je beveiliging kenbaar

Dummy Camera

Dummy Camera

Vooral als je weg bent is het een goed idee om je veiligheidsmaatregelen kenbaar te maken. Als je bang bent dat de stickers van het alarmbedrijf dieven ideeën geven over hoe in te breken, koop dan stickers van een ander bedrijf. Installeer imitatie veiligheidscamera’s (degenen die er echt uitzien). Doe wat er voor nodig is om uit te stralen: “Dit is niet het huis waar je naar op zoek bent.”

6. Stekkers Eruit

Trek alle onnodige stekkers eruit (behalve van de apparaten die je op een timer hebt gezet natuurlijk) om je huis te beschermen tegen brand of kortsluiting. Dit geldt voor de grote dingen, zoals tv’s, maar ook voor je broodrooster, koffiezetapparaat en andere kleine apparaten.

7. Verstop Je Reservesleutel

Je kunt je sleutel niet vergeten als je niet thuis bent, dus verzamel alle verstopte reservesleutels van onder de deurmat of plantenpot en leg ze op een goede plek. Vergeet ze niet terug te leggen als je terug bent!

8. Blijf Koel

Verlaag (of verhoog) de thermostaat om elektriciteit te besparen wanneer je weg bent. Zet de verwarming in de winter op 13°C – warm genoeg zodat de leidingen niet bevriezen, maar koud genoeg om energie te besparen – en zet tijdens de zomer je airconditioning op 29°C. Je kunt ook de temperatuur van je boiler verlagen.

9. Bewaar Waardevolle Dingen Veilig

Bewaar juwelen, je huisakte, testamenten en andere waardevolle spullen of gevoelige documenten in een brandwerende kluis.

10. Breng Je Alarm Bedrijf Op De Hoogte

Bel je huisbeveiligingsbedrijf en laat hen weten dat je weg gaat. Zorg ervoor dat alle deur- en raamalarmen aan staan wanneer je gaat.