Of je in een huis of in een appartement leeft, maakt voor de basisbeveiliging die je nodig hebt niet uit. Als je in een appartement woont, zijn er echter ook wat dingen die je beter anders kunt doen dan wanneer je in een rijtjeshuis woont. Om je wat inzicht te geven in de benodigde maatregelen, hebben we deze gids om je appartement te beschermen tegen inbrekers samengesteld.

Wees Je Bewust Van Je Omgevingappartement beveiligen

Het maakt niet uit waar je woont, het is simpelweg belangrijk om in de gaten te houden wat er om je heen gebeurt. Dit betekent dat je een beetje op je buren let en kijkt welk type mensen er bij ze thuis komt. Wanneer je naar een nieuwe buurt verhuist is het verstandig om lokale misdaadrapporten te bekijken, zodat je weet wie er naast je woont. Doe dit ook van tijd tot tijd wanneer je ergens al woont.

Je kunt niet iedere voorbijganger in de gaten houden, maar je kunt wel oplettend blijven. Als je je buren en de eventuele flatbeheerders een beetje kent, heb je het sneller in de gaten wanneer er iemand rondhangt die er niet zou moeten zijn. Als iemand die je niet kent rondom een appartement uit je complex aan het werk is, kun je het beheer of 112 bellen. En of je nu in een los huis of in een appartement woont, het is altijd verstandig om op verdachte activiteiten te letten. Vertrouw op je intuïtie en vraag om hulp als je denkt dat dat nodig is. Noteer nummerborden van auto’s die in de buurt lijken te ‘patrouilleren’ en schrijf alles op wat je van de inzittenden kunt zien.

Leer Je Buren Kennen

Als je in een appartement leeft, is je woning per definitie een deel van een gemeenschap, wat betekent dat je buren essentieel zijn. In appartementencomplexen verspreiden geruchten zich snel, worden geluiden door iedereen gehoord en zijn er altijd meerdere potentiële getuigen. Hoewel de ruimte tussen de huizen het moeilijker kan maken om verdachte geluiden of vreemde activiteiten waar te nemen, zijn buren ook belangrijk wanneer je alleen woont. Je zult je waarschijnlijk veiliger voelen wanneer je een extra stel ogen hebt om een oogje in het zeil te houden. En als je niet thuis ben, kunnen de buren je post oprapen, je oprit onderhouden en andere burendingen doen om ervoor te zorgen dat je huis er al die tijd bewoond uitziet.

Beveilig Je Deuren En Ramenbeveilig je ramen

Als appartementbewoner denk je misschien dat alleen je deur beveiligt hoeft te worden, maar niets is minder waar. Zelfs als je op de vijfde verdieping van een flat woont, zul je ook je raam moeten beveiligen, zeker als het via een brandtrap bereikbaar is. Het vormt immers toch weer een manier om je woning binnen te komen.

Hoewel het altijd belangrijk is om alle deuren en ramen op slot te doen, kun je nog een stap verder gaan door aanvullende hardware te installeren. Als je een schuifdeur hebt, leg er dan een metalen balk achter die voorkomt dat de deur open kan. Je kunt ook ‘jimmy plates’ installeren, die voorkomen dat de schuifdeur uit zijn rails getild wordt. Voor ramen zijn er verschillende tweede sloten die je eenvoudig kunt installeren voor meer beveiliging.

En of je nu in een appartement of in een huis woont: laat geen waardevolle items achter op je veranda, binnenplaats of balkon. Dit zou immers potentiële dieven aan kunnen trekken. Leg deze items binnen of hou ze uit het zicht: dit vermindert de verleiding. Meer informatie over het beveiligen van je ramen.

Beveiligingssystemen Gebruiken

Veel van de beveiligingsopties die beschikbaar zijn voor huiseigenaren, zijn er ook voor wie een flat huurt. Je kunt beveiligingscamera’s, bewegingsdetectoren en draadloze systemen gebruiken, waar geen gaten voor geboord hoeven te worden. Veel systemen werken draadloos en hangen met afneembare lijm aan de muur. Dit voorkomt niet alleen muurschade, maar maakt het zelfs mogelijk om je beveiligingsapparatuur mee te nemen wanneer je verhuist. Het beste is nog dat veel systemen met apps of via de computer bestuurd kunnen worden, wat betekent dat je altijd een oogje op je bezittingen kunt houden, waar je ook bent.

Maar het allergrootste verschil tussen het beveiligen van een appartement en een losstaand huis zit hem in de voorbereiding.

Beveiligingschecklist Voor Je Verhuizing

Voor je een huurovereenkomst tekent of een huis koopt, kun je deze checklist gebruiken om er zeker van te zijn dat je geen beveiligingskwesties over het hoofd zit. Sommige punten gelden mogelijk niet wanneer je zelf een huis bouwt, maar wanneer je naar een appartement of huis verhuist waarin al iemand anders heeft gewoond, wil je er zeker van zijn dat je verhuurder of makelaar overal aan denkt. En zelfs nadat je je handtekening op die stippellijn gezet hebt, is het belangrijk om op de veiligheid te blijven letten. Deze punten zijn misschien niet 100% volledig, maar ze vormen een prima start.

  1. Zorg dat al je ramen en deuren vloeiend open- en dichtgaan, en dat ze zonder moeite kunnen worden afgesloten. Je wilt dat alle sloten goed werken: afsluiten zou nooit een moeilijke taak moeten zijn.
  2. Verzeker je ervan dat je verhuurder of beheerder de sloten heeft vervangen nadat de vorige huurder verhuisde. Zorg dat dit desnoods alsnog gebeurt. Je weet nooit wie er een kopie van jouw sleutels heeft.
  3. Als je naar een flat verhuist, is het belangrijk om van alle deuren en ramen die naar een openbare ruimte leiden te checken of ze veilig zijn. Zodra een mogelijke inbreker in het gebouw is, is hij nog maar één deur verwijderd van jouw bezittingen.
  4. Praat met andere bewoners en vraag naar hun ervaringen in de buurt en het gebouw. Als ze zich allemaal veilig voelen, kun jij dat ook doen. Als ze echter allemaal dezelfde zorgen hebben, kun je dat maar beter serieus nemen.
  5. Check alles regelmatig: je eigen sloten, hoe de buitendeuren sluiten, of de lichten in de hal en de gangen werken, enz.

Of je nu in een appartement of een losstaande gezinswoning leeft, er zijn voorbereidingen die je kunt treffen om je huis veilig te houden.

Koolstofmonoxide melders klik hier, om te lezen hoe ze uw leven kunnen redden.