Elk jaar worden zo’n 10.000 woningbranden vastgesteld door de brandweer in België. Zo belanden honderden mensen per jaar in het ziekenhuis met brandwonden. Ook CO-vergiftiging zorgt ervoor dat 1500 Belgen per jaar in het ziekenhuis belanden.

Een groot deel hiervan zou vermeden kunnen worden door enkele eenvoudige veiligheidsmaatregelen.

Het risico op brand, rookschade of co-vergiftiging verkleinen

Elk jaar belanden heel wat mensen in België in het ziekenhuis met een CO-vergiftiging, rookschade of brandwonden. De meeste voorvallen kunt je vermijden met onderstaande voorzorgsmaatregelen:

CO-melders

CO-vergiftiging zorgt ervoor dat 1500 Belgen per jaar in het ziekenhuis belanden.

Koolmonoxide (CO) is een kleurloos, smaakloos, reukloos en giftig gas dat ontstaat als bijproduct van verbranding van bronnen zoals open haarden, kooktoestellen en boilers. Het ontstaat door onvolledige verbranding van koolstof, fossiele brandstoffen of andere brandbare stoffen die koolstofverbindingen bevatten.

Ook foutief geïnstalleerde toestellen of slechte afvoerpijpen kunnen zorgen voor CO in uw woning. U kunt zeer eenvoudig uw gezin beschermen van CO-vergiftiging met een CO-melder.

» Waarop letten bij de aankoop van een CO-melder?

Rookmelder / Brandalarm

Enkele strategisch geplaaste rookmelders zorgen ervoor dat je op tijd gewaarschuwd wordt bij brand of rookontwikkeling. Zo kun je op tijd het huis verlaten en de brandweer verwittigen.

Brandblusapparaten

In elk huis moet minstens een brandblusapparaat voorzien worden. Misschien gebruik je het nooit, maar in geval van nood kan het uw woning en zelfs uw leven redden.